Vijf gewoontes van aardige mensen
Van nature zijn mensen geneigd om zaken te doen of samen te werken met iemand die ze aardig vinden. Anders gezegd: we worden aangetrokken door mensen die charmant en aardig zijn en op die manier krijgen ze veel voor elkaar. In deze blog beschrijf ik vijf manieren waarop ze dat doen:
Bereidheid om kwetsbaarheid te tonen
Aardige mensen zijn er niet op uit om hun gesprekspartner te overtreffen. Ze gunnen je je succes zonder daar gekunsteld over te doen. Uiteindelijk winnen ze je sympathie door hun authentieke houding en zijn sterk genoeg om een stapje opzij te doen om jou erkenning te geven.
Zoeken naar verbinding
Het is krachtiger om op zoek te gaan naar wat jou met iemand anders verbindt dan te focussen op geschilpunten. Aardige mensen zoeken actief naar gemeenschappelijkheid en zijn dan in staat om op een constructieve manier een nieuwe dimensie aan het gesprek toe te voegen; zonder dat de verbinding daarmee verloren gaat.
Sociale Jiu-Jitsu
Je kent ze wel, mensen die altijd vaardig communiceren: Open vragen stellen waardoor jij honderuit vertelt over wat je bezighoudt en je tegelijkertijd gewaardeerd voelt. Voor je verhaal, om wie je bent…. Ze laten je goed voelen over jezelf zonder te manipuleren en bevestigen daarmee waarom je ze zo aardig vindt.
Kracht van het aanraken
Een aanraking kan letterlijk een sterk gebaar zijn en kan een versterking zijn van hetgeen je zegt. Aardige mensen zijn meesters in het gedoseerd combineren van woord en gebaar. Ze versterken daarmee het effect van hun communicatie én hun imago.
Het zijn de kleine dingen….
Hoe doen ze het toch: sommige mensen kennen altijd je naam en hebben een fotografisch geheugen van vorige ontmoetingen of kleine details. Het feit dat ze zich dat herinneren geeft ons het gevoel dat we er toe doen. En wij denken dan weer positief over de ander.
Zomaar vijf dingen om eens bij stil te staan, of nog beter: toe te passen. En te kijken wat er gebeurt. Omdat het nu eenmaal leuker is om met aardige mensen dingen te ondernemen, zowel op je werk als daarbuiten.